GK question and answer for all competitive exams – set 1:

1. Where was the World Cup Cricket 2023 Venue held?  India

Answer: India.

2. where was the Headquarters of ISRO is located?

Answer: Bengaluru.

3. What was the  Validity time of the cheque?

Answer: 3 Months.

4. Which day is National Science Day?

Answer: Feb 28.

5. Name the First Bank in India?

Answer:  Bank of Hindustan.

6. What was the Percentage of Nitrogen in the air?

Answer: 78%.

7. Where was the First Olympic Games held?

Answer: Athens, Greece.

8. Which is the opponent team for the first test match of Sachin in 1989?

Answer: Pakistan.

9. What is the shortcut key to expanding the browsing screen in a web browser?

Answer: F11.

10. In which year Shimla Agreement took place?

Answer: 1972.

11. What was the standard form of ASCII?

Answer: American Standard Code for Information Interchange.

12. What gases can be found on Saturn?

Answer: Hydrogen and Helium.

13. What is the process called in which Zinc Oxide is applied to metals to stop them from rusting?

Answer: Galvanization.

14. What was the complete form of DBMS?

Answer: Database Management System.

15. Which fundamental right is guaranteed even to non‐citizens of India?

Answer: Article 21 – Right to Life & Personal Liberty.

16. The Second Round Table Conference was conducted in which month of 1931?

Answer: September.

17. Who was awarded the 2015 Nobel Prize of Literature?

Answer: Svetlana Alexievich.

18. How many Fundamental Duties do we have in our constitution?

Answer: 11.

19. Leucoderma (Safed Daag) treatment?

Answer: Pseudocatalase.

20. Who won the Confucius award in 2016?

Answer: Robert Mugabe of Zimbabwe.

21. What is the full form of UNFCCC?

Answer: United Nations Framework Convention on Climate Change.

22. Recently, the Delhi Police launched an app for women in distress. What is the name of the app?

Answer: Himmat.

23. Who was the “Father of All India Services”?

Answer: Sardar Vallabhbhai Patel.

24. Name of the operation that led to the capture and death of Osama Bin Laden?

Answer: Operation Neptune Spear.

25. Who started the Home Rule Movement in India?

Answer: Annie Besant.

26. Chenab and Jhelum are tributaries of which river?

Answer: Indus

27. Who was the Winner of the Women’s Doubles Title at the BNP Paribas Open Tournament in 2016?

Answer: Sania Mirza & Martina Hingis

28. Who is the only male in the National Women’s Commission?

Answer: Alok Rawat.

29. Who came up with the concept of properties of elements repeating as a property of their atomic number, as is arranged in the periodic table?

Answer: Dmitri Mendeleev.

30. Which organ removes nitrogenous compounds from the blood?

Answer: Kidney.

31. Where was the Rocket launch pad located? 

Answer: Sriharikota.

32. INS Vikrant was decommissioned in which year?

Answer: 1997.

33. What is the study of soil called?

Answer: Pedology.

34. In which year Aryabhatta was launched?

Answer: 1975.

35. While raining a type of smell comes known as?

Answer: Ozone.

36. Who is the chairman of the human rights commission?

Answer: HL Dattu.

37. What is the number of balls in snooker?

Answer: 22.

38. Fastest century in a test cricket match?

Answer: Brendon Mccullum.

39. Who is the president of the south Asian wrestling federation?

Answer: Brij Bhushan Sharan Singh.

40. Delhi is made capital in which year?

Answer: 1911.

41. When was World Vanya Prandi day?

Answer: 6th October.

42. which cricket umpire has been banned for 5 years in Pakistani?

Answer: Asad Rauf.

43. Name the first animal domesticated by Neolithic people?

Answer: Dog.

44. What is the full form of NSA?

Answer: National Security Agency.

45. Who was the first female Judge of the High Court?

Answer: Anna Chandy.

46. Which gas is filled in balloons?

Answer: Helium.

47. Which Constitution Amendment was enacted by Indira Gandhi during the Emergency?

Answer: 42nd Amendment.

48. Who holds the record for the Fastest Test Hundred?

Answer: Brendon McCullum.

49. The President signed a proclamation under which article for imposing President’s Rule in Arunachal Pradesh?

Answer: 356(1).

50. Jeevan Raksha Padak has separated by how many categories and names them?

Answer: 3 (Sarvottam Jeevan Raksha Padak, Uttam Jeevan Raksha Padak, and Jeevan Raksha Padak)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *