General Knowledge Set – 233 SSC Exam:

1. By which an element is best characterized?

Answer: By its atomic number

2. Which is the maximum spoken language in the world?

Answer: Mandarin

3. Which is the longest passenger rail route in India?

Answer: Kanyakumari and Jammu Tawi

4. Daily weather map showing isobars is an example of which map?

Answer: Chropleth map

5. Which was not included in the Eight Fold Path prescribed by Buddha?

Answer: Right knowledge

6. ‘Darwin finches’ refers to a group of which creatrue?

Answer: Birds

7. At where were the High Courts in India first started?

Answer: Bombay, Madras, Calcutta

8. Which electromagnetic radiation has the smallest wavelength?

Answer: Gamma rays

9. Evergreen oak forests are found at the height between how many meters?

Answer: 2700 and 4000 metres

10. In which language did Buddha preach?

Answer: Pali

11. In which year Swarn Jayanti Gram Swa-Rozgar Yojna came into being?

Answer: April 1999

12. Country is the new member of International Coffee Organisation?

Answer: Vietnam

13. Of which dried flower buds are used as a spice?

Answer: Cloves

14. In which time does a ship crosses Date line from west to east?

Answer: One day

15. Which ruler assumed the title of Hazrat-i-Ala?

Answer: Sher Shah Suri

16. By whom is the conditions of service and tenure of the Election Commissioner prescribed?

Answer: Parliament 

17. Which is the softest?

Answer: Sodium

18. Where is the headquarters of African Export and Import Bank?

Answer: Egypt

19. What is an upper air wind system with very high velocities in certain parts of the atmosphere?

Answer: Jet stream

20. By whom was Din-i-Ilahi was accepted?

Answer: Birbal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *