General Knowledge Set – 20 RRB Exam, UPSC Exam, SSC Exam:

  1. Which cytoplasmic organelles are treated as prokaryotic cells within the eukaryotic cells?
    Answer: Glyoxysomes
  2. What is the minimum age for election/appointment as a member of the Rajya Sabha?
    Answer: 30 years
  3. When milk is churned, how does the cream separate from it?
    Answer: Due to the centrifugal force
  4. In the USA, which region receives heavy rainfall throughout the year under the influence of Westerlies?
    Answer: North-western
  5. Which first Europeans came to India?
    Answer: Portuguese
  6. When did man first land on the moon?
    Answer: 1969
  7. Which is the secondary source of light in a fluorescent lamp?
    Answer: Mercury vapor
  8. Archaeopteryx had which reptilian characters?
    Answer: Clawed wings, teeth on jaw, tail
  9. Which cold and dense air blows down the mountain slope during the night?
    Answer: Katabatic wind
  10. When was the monopoly of East India Company in trade brought under the control of the British Crown?
    Answer: 1773 A.D.
  11. What is the minimum age for being a member of the Parliament?
    Answer: 25 years
  12. Which elements are obtained from seaweeds?
    Answer: Iodine
  13. Which is the regulatory authority for giving clearance for External Commercial borrowing?
    Answer: RBI
  14. Where are Grasses almost absent?
    Answer: In the tropical wet-evergreen forest
  15. Who was impeached in England for his actions in India?
    Answer: Warren Hastings
  16. By using which technique, is DNA fingerprint done?
    Answer: Southern Blotting
  17. Which Bacteria convert atmospheric nitrogen into nitrogenous compounds?
    Answer: Nitrogen-fixing bacteria
  18. Which was the first woman Governor of a State in free India?
    Answer: Mrs. Sarojini Naidu
  19. Which ecosystem covers the largest area of the earth’s surface?
    Answer: Marine Ecosystem
  20. During which movement was ‘Mahatma’ added before Gandhiji’s name?
    Answer: Champaran satyagraha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *