General Knowledge Set – 181 RRB Exam, UPSC Exam, SSC Exam:

1. Which light is strongly absorbed by plants?

Answer. Blue and red

2. ‘Higher than Hopes’ is a biography of which author?

Answer. Nelson Mandela

3. How many languages are used on a ten rupee note?

Answer.15

4. What are the materials that come out of a volcano at the time of eruption?

Answer. Solid, liquid, gaseous

5. Which ruler from Central Asia conquered North India in 1192?

Answer. Shihabuddin Muhammad Gori

6. What is formed during Kerb’s cycle?

Answer. Fumaric acid

7. Who is the highest Law Officer in a State?

Answer. Advocate General

8. Deficiency of which vitamin causes knock-knee, bow legs, and pigeon chest in children?

Answer. Vitamin D

9. Which is the longest mountain range in the world?

Answer. Andes

10. Who witnessed the reign of the seven Sultans of Delhi?

Answer. Amir Khusarau

11. The book ‘Satanic Verses’ was written by which author?

Answer. Salman Rushdie

12. Which is the most urbanized country in West Asia?

Answer. Kuwait

13. In which type of cell division does the crossing over of chromosomes takes place?

Answer. Meiosis

14. Which Strait separates Africa from Europe?

Answer. Strait of Gibraltar

15. During which reign was Buddhism split up into the Hinayana and Mahayana sects at the Buddhist Council?

Answer. Kanishka

16. The executive power is vested in the President but on whose advice is it actually used?

Answer. The Council of Ministers

17. In storms, the roofs of some houses are carried away. According to whom is this?

Answer. Bernoulli’s principle

18. Which State produces the maximum pulses in the country?

Answer. Madhya Pradesh

19. Which is the World’s longest river?

Answer. Nile

20. In which two sets were Jainism divided?

Answer. Svetambara and Digambara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *