General Knowledge Set – 168 RRB Exam, UPSC Exam, SSC Exam:

1. To meet the growing need for coins in the country, where does the Government propose to set up another mint?

Answer:  Noida

2. Which oil field of India is the oldest and still producing oil?

Answer:  Digboi

3. The first Muslim conquest of the Hindu Kingdoms of Deccan was affected by whose forces?

Answer:  Alauddin Khilji

4. Since when has the US been a member of the UN?

Answer:  1945

5. For pasteurization of milk by Flash method, at which temperature is milk heated?

Answer:  100°C

6. After how much time are the elections to Panchayats to be held?

Answer:  Every five years

7. How are the orbits of planets around the Sun, or of satellites around the Earth,?

Answer:  Circular and elliptic

8. Buland Darwaza, built -by Akbar, is to commemorate the victory of which state?

Answer:  Gujarat

9. A car is running on a road at a uniform speed of 60 km/hr. What is the net resultant force on the car?

Answer:  Equal to zero

10. Dog bites can cause rabies. Which other animals can also cause rabies?

Answer:  Bat

11. For international payments, to which currency is the Indian currency linked?

Answer:  American Dollar

12. What is the outermost layer of the Sun called?

Answer:  Corona

13. Where is the tomb of Babar?

Answer:  Kabul

14. Which chemical is used for preserving fruit juices?

Answer:  Sodium benzoate

15. How many High Courts in India have jurisdiction over more than one State (Union Territories not included)?

Answer:  3

16. Which metal is found in the ‘plaster of Paris?

Answer:  Calcium

17. The dry wind ‘Santa Ana’ blows in which country?

Answer:  California

18. To which battle of the beginning of the British political sway over India can be traced?

Answer:  Plassey

19. Which animal can tolerate more summer heat?

Answer:  Goat

20. When does World Health Organization organize ‘World Aids Day?

Answer:  1st December

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *