General Knowledge Set – 11 RRB Exam, UPSC Exam, SSC Exam:

  1. In the human body, which are the leg bones?
    Answer: Humerus and Femur
  2. When the Vice-President acts as President he gets the emoluments of which post?
    Answer: President
  3. Which of the following is good nuclear fuel?
    Answer: Plutonium-239
  4. All the watches of a country are set according to which time?
    Answer: Standard time of the country
  5. Near the banks of which river excavations have brought to light that Indus Valley Civilization Answer: percolated too far south?
    Answer: Krishna
  6. Which book is entitled as ‘Bible of Communism’?
    Answer: Das Kapital
  7. Who is popularly known as the ‘Nightingale of India’?
    Answer: Sarojini Naidu
  8. In metabolism, how do enzymes act?
    Answer: As a catalyst
  9. If it is 4 P.M. on Monday at 150°W, what will be the time at 150°E?
    Answer: 12 Noon on Tuesday
  10. The term nishka, which meant an ornament in the Vedic period, was used in latertirnes, what did it denote?
    Answer: A coin
  11. In India, the concept of single citizenship is adopted from which country?
    Answer: England
  12. Which is the essential element in all organic compounds?
    Answer: Carbon
  13. Which is the oldest ‘stock exchange in India?
    Answer: Bombay Stock Exchange
  14. What are the ‘Temperate lows’?
    Answer: Sub-polar low pressure belts
  15. Which is Tile’s earliest Buddhist literature that deals with the stories of the various birth of Buddha?
    Answer: Jatakas
  16. Dr. M. S. Swaminathan distinguished himself in which field?
    Answer: Agriculture
  17. By which plants is the maximum fixation of solar energy done?
    Answer: Green plants
  18. In which year was the first no-confidence motion moved in the Lok Sabha after independence?
    Answer: 1963
  19. Which hot and dry winds help in the ripening of grapes in the Alps region?
    Answer: Foehn
  20. Which language was used in the literature of the Sangam period?
    Answer: Tamil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *