General Knowledge Set – 10 RRB Exam, UPSC Exam, SSC Exam:

  1. Amartya Sen, the NRI Nobel laureate got the honor for which work?
    Answer: Poverty and famines
  2. Where did India make her debut in Olympic football?
    Answer: London in 1948
  3. Which plant is used for green manuring in India?
    Answer: Sunhemp
  4. Which city is known as the ‘Manchester of South India’?
    Answer: Coimbatore
  5. The Government of India has decided to declare the river a ‘National River?
    Answer: Ganga
  6. What does the Preamble of our Constitution continue?
    Answer: The spirit of the Constitution
  7. Which energy of the electron at absolute zero is called?
    Answer: Fermi energy
  8. What is an essential attribute of inflation?
    Answer: Increase in prices
  9. Which city is known for the silk weaving industry?
    Answer: Kanchipuram
  10. Which Rajput king defeated Muhammad Ghori for the first time?
    Answer: Prithviraj III
  11. Where were the first Olympic Games held?
    Answer: 776 B.C.
  12. What is the characteristic odor of garlic?
    Answer: A sulfur compound
  13. The source of India’s sovereignty lies in which thing?
    Answer: Preamble to the Constitution
  14. What can be the maximum duration of totality for a solar eclipse?
    Answer: 7 minutes 40 seconds
  15. Which region of India was ruled by Sultan Zainul Abidin?
    Answer: Kashmir
  16. Which is the vitamin that is most readily manufactured in our bodies?
    Answer: Vitamin D
  17. The celebrated novel ‘The Godfather’ was authored by which author?
    Answer: Mario Puzo
  18. What are the best means of saving during inflation?
    Answer: Money
  19. What is the total surface area of the earth?
    Answer: 510 million sq km
  20. Sirajuddaulah was defeated by Lord Clive in which battle?
    Answer: Plassey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *