Computer Awareness Questions and Answer Set - 06

We provide the Computer Awareness questions and answers for the competitive exams such as IBPS, SBI, TNPSC, UPSC, etc.. Candidates who prepare for the competitive exams can use this post for their preparation.

Computer Awareness Questions and Answer Set - 06

Computer Awareness Questions and Answer Set - 06

1, Digitizer is an input device

Answer: Used to convert graphic and pictorial data into binary inputs for a digital  computer

2. A storage device where the access time is effectively independent of the location of the data is referred to as

Answer: Direct access 

3. A pictorial representation that uses predefined symbols to describe either the logic of a computer program or 
the data flow and processing steps of a system is referred to as

Answer: Flowchart 

4. A flat, circular plate coated with a magnetic material on which data can be stored by magnetization of portions  of the flat surface is

Answer: Disk

5. Disk operating system is referred for

Answer: DOS

6. Document reader is

Answer: An optical input device used to read documents 

7. One or more identifying lines printed at the  bottom of a page are referred to as

Answer: Footer 

8. FORTRAN is

Answer: Formula Translation

9. An adder which adds three binary digits and outputs a result bit and a carry bit is referred to as

Answer: Full adder 

10. The time period during which a computer is malfunctioning or not operating correctly due to machine 
failures is referred to as

Answer: Downtime

What's Your Reaction?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0